Популярне

Ансамбль вулиці Руської

Ансамбль вулиці Руської (XVI-XX століття) – житлові та адміністративні будівлі української дільниці стародавнього Львова.

Від XIV століття центром українського Львова стала вулиця Соляників, бо її мешканці жваво торгували сіллю, часто вирушаючи до солеварень Прикарпаття, одних з не багатьох у тодішній Європі. Згодом цю вулицю назвали Руською, бо тут селилися виключно українці, яких у давнину називали русинами. Надалі цей район протягом багатьох віків залишався політичним, економічним та культурним центром життя українців. 

Вулиця Руська, будинок № 2 (XV-XVII століття) – одна з найдавніших кам’яниць Львова. У будинку залишилися елементи готичної архітектури у вигляді склепіння першого поверху і відкритих зондажів, які демонструють стародавню цегляну кладку. З боку вулиці Сербської фасад кам’яниці зміцнено потужними контрфорсами. 

У будинку № 4, зведеному у XVI столітті, до наших днів збереглася стара планувальна структура та готичні хрестові склепіння. До XVI століття також належать і білокам’яний портал, а у подвір’ї кам’яниці над замурованою аркою кам’яна голова лева з гроном винограду у пащі, що свідчить про те, що у будинку була винарня. Тут також залишилися білокам’яні різьблені обрамлення вікон з написами старовірменською мовою (грабаром), які вказують на те, що власником закладу була вірменська родина Вартановичів. Зараз у кам’яниці працює мистецька галерея «Гердан», а через подвір’я будинку можна потрапити до оригінальної кав’ярні “Синя пляшка”, обладнаної у староавстрійському стилі. 

Будинок № 8 свого сучасного вигляду набув 1740 року, коли його власником був радник магістрату і член Українського культурного Ставропігійського товариства Георгій Коцій, він займався продажем книг. Фасад будівлі оздоблений рельєфними зображеннями символів торгівлі: вітрильника, дельфінів і бочок з рогом достатку. У кам’яниці збереглися середньовічні льохи, а в цокольному поверсі – арковий портал. 

Будинок № 20 (Колишнє українське страхове товариство «Дністер»), зведений 1905 року за проектом видатного львівського архітектора Івана Левинського, належить до найкращих шедеврів української сецесії. Тут стилістика класичного європейського модерну поєднана з широким використанням елементів українського народного орнаменту, а гостроверхі дахи нагадують церкви на Бойківщині у Карпатських горах. Будівля щедро декорована оригінальною керамікою, ліпниною, металом.

Наше

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією