Популярне

Луцький замок

Луцький замок - символ міста Луцька, його головна визначна пам'ятка і гордість. Побудований в 14 столітті литовським князем Любартом, який одружився на місцевій княжні і прийняв православну віру, він був обраний як княжої резиденції.
У наші дні в замку існує три назви: Луцький (найпоширеніше), Верхній (оскільки є ще і Нижній замок, напівзруйнований) і замок Любарта (по імені власника).

У літописі вперше згадується під 1075 р., коли був вже укріпленим пунктом, що витримав 6-місячну облогу Болеслава Хороброго.

Незважаючи на те, що історію замку в Луцьку прийнято вести від 1340 року, своє існування він почав набагато раніше. Ще в 11 столітті на замковому пагорбі було побудовано дерев'яне укріплення - перший замок, який проіснував два століття і який потім замінили на більш міцний кам'яний.

Замок Луцька зводився протягом більш ніж сорока років. Спочатку були побудовані вежі: Виїзна, Стирова, Владича, потім були добудовані стіни.

У плані замок має неправильну, наближену до трикутника, форму, що було обумовлено рельєфом місцевості. Периметр оборонних стін, з вежами на кутах, йшов по краю піднесеності. Із західного боку знаходився в'їзд до замку, що проходив через підйомний міст і надбрамну вежу.

Висота башти, спочатку триярусної, в XVI столітті була збільшена ще на два яруси, а на початку XVII століття її верх був увінчаний аттиком. На головному фасаді В'їзний вежі зверніть увагу - над сучасним отвором широка і вузька замуровані арки: це старовинні в'їзд і вхід (хвіртка) до замку, які були обладнані підйомними мостами. Південно-східна кутова башта, квадратна в плані, знаходиться над річкою Стир, і тому носить назву Стирова, спочатку теж мала три яруси.

У XVI столітті до неї був надбудований ще один ярус, а на початку XVII століття - увінчує аттик. Висота Владичій вежі, що знаходиться на північному кутку фортеці, теж була збільшена на один ярус. Оборонні стіни замку в XV столітті модернізуються і пристосовуються до застосування вогнепальної зброї. На деяких ділянках висота стін була збільшена, а отвори кренеляжа замуровані. Їх замінили двома або трьома рядами бійниць, доступ до яких здійснювався по дерев'яних критих галереях. Весь замковий комплекс був збудований з цегли. До наших днів не зберігся княжий будинок, що примикав колись до південної ділянки стін. На його місці в 1789 році, коли замок вже втратив своє оборонне значення, було побудовано будівлю так званого 'шляхетського (дворянського) удома'. Це була одноповерхова будівля, перекрита похилим дахом із заломами. Також був зруйнований знаходиться в центрі замкового двору собор св. Іоанна. На початку XIX століття в північній частині замку був побудований єпископський палац в стилі класицизму.

Наше

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією