Популярне

Оперний театр

Побудові в 1901 році київської опери (вул. Володимирська, 50) передував Всесвітній конкурс на кращий проект. Переміг у ньому петербурзький професор архітектури Шретер. Немов сім нот музичної гами, розчленовують півовальний фасад сім витончених арок, що додають споруді додаткову висоту. Між арками ми бачимо ліпні зображення театральних масок, які уособлюють діяльність двох муз - Мельпомени (трагедії) і Талії (комедії).

Над центральним входом - барельєф і вензель, зображений на картуші, який підтримують дві крилаті жінки. Фахівці ототожнюють їх з геніями, духами-покровителями, супутніми людині в його благородних помислах. Сьогодні в приміщенні театру розміщується Національна опера України ім. Т. Шевченка.


Для свого часу Київський оперний театр дійсно вражав: партер, амфітеатр, бельетаж і 4 яруси могли вмістити 1650 глядачів одночасно. В інтер'єрі домінували оксамит і бронза. Шикарні крісла, люстри та світильники привезли із Відня. Загальна площа театру була майже 100 000 куб. метрів.

Над головним входом до театру спершу встановили офіційний герб Києва із зображенням архістратига Михаїла - покровителя міста, але проти цього категорично виступив митрополит Феогност - над таким грішним закладом і раптом святий небесний воїн. Тому герб замінили композицією грифонів, які тримають у лапах ліру, як символ музичного мистецтва.

У 1983-88 роках була проведена генеральна реконструкція театру - будинок театру вимагало ремонту, адже воно піддалося артилерійським обстрілам і прямого попадання авіабомби в роки Другої світової війни. Реставратори не тільки зберегли прекрасний декор театру і глядачів, а й значно збагатили його.

 

Наше

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Коментарі

Будь ласка, не пишіть повідомлення, що містять образливі і нецензурні вислови, заклики до міжрелігійної, міжнаціональної та міжрасової ворожнечі. Такі коментарі будуть видалені.


Вибір редакції

Бер
27
У чому різниця між просеко та шампанським

Просеко та шампанське — два популярних види ігристих вин, які часто асоціюються зі святковими подіями та особливими випадками. Мають спільні характеристики, які роблять їх досить схожими, але водночас різними. Кожен напій може похвалитися власними особливостями.

Бер
18
Наукова установа в Тернополі проводить збір книг для Херсону

З нагоди відзначення 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та з метою поповнення бібліотечних фондів, формування книжкових поличок в укриттях та наповнити книжкові полиці в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара.

Лют
19
Які перспективи освіти в Україні в майбутньому?

Мати можливість планувати далі, аніж на наступні декілька місяців – це велика розкіш для середньостатистичного українця, який перебуває в режимі виживання, боротьби та невизначеності. Але є багато соціальних сфер, які під впливом війни починають змінюватися вже сьогодні. І чи будемо ми готові до нових реалій, коли ці зміни заведуть нас у глухий кут і вимагатимуть термінових реформ? Наприклад, яким ви бачите майбутнє української освіти, яка напряму залежить від народжуваності дітей? В 2000-х роках ми досягли відносної стабільності у своєму економічному та політичному розвитку. Саме завдяки цьому внормувалося і питання народжуваності. З ростом рівня життя зросла і народжуваність, яка в 2012 році досягла позначки в 520 тисяч немовлят.

Реклама

НОВІ КОМЕНТАРІ


parkovka.ua

Зроблено web-студією